Menu

Vaccinaties

Gele koorts > vereist bij binnenkomst land voor alle reizigers (het risico op het oplopen van gele koorts zonder vaccinatie is aanwezig vandaar dat het ook medisch verstandig is).Sinds juli 2016 is het gele koorts vaccin levenslang geldig; ooit gevaccineerd tegen gele koorts betekent bescherming voor het hele leven en de houdbaarheidstermijn van 10 jaar is daarmee komen te vervallen. De WHO schrijft de International Health Regulations en op hun website staat de verandering van policy beschreven:http://www.who.int/ith/updates/20160727/en/

Deze aanpassing wordt ook door alle vaccinatie centra in Nederland aangehouden, Echter:

Website Ghanese ambassade: (A person with valid Yellow Fever Vaccination Certificate is defined as one who has been vaccinated against Yellow fever at least ten (10) days before and where already vaccinated the duration of vaccination status of not more than ten years before entering or leaving Ghana). Travelers to and from Ghana will have their travel certificates inspected with respect to Yellow Fever vaccination in accordance with Article 36 (Certification of Vaccination or other prophylaxis), Annex 6 (Vaccination, prophylaxis and related certificates) and Annex 7 (Requirement concerning vaccination or prophylaxis for specific diseases) of the International Health Regulations IHR 2005. Travelers from Yellow Fever risk countries must have valid Yellow Fever Vaccination Certificates.

De Ghanese website gaat nog uit van de oude IHR afspraken van 2005 en maken geen enkele melding van de nieuwe WHO regels van juli 2016. Nu is het wellicht te optimistisch om te verwachten dat deze site al zo snel zou zijn aangepast (….) maar de vraag is wat de ambassade in de praktijk hanteert; 10 jaar of levenslang geldigheidsduur van gele koorts vaccinatie.

Ook de officiële website van Ghana geeft hierover geen uitsluitsel. Ik neem aan dat de ambassade medewerkers het wel laten weten als ze niet akkoord gaan met een ouder dan 10 jaar gele koorts vaccinatie maar dan moet je het hele visum circus wellicht opnieuw doorlopen. Officieel mogen ze het niet weigeren; zie tekst WHO hieronder, en zie ook document dat je mee kunt nemen ter ondersteuning.

According to World Health Organization (WHO), from 11 July 2016 (for all countries), the yellow fever certificate will be valid for the duration of the life of the person vaccinated.  As a consequence, a valid certificate, presented by arriving travellers, cannot be rejected on the grounds that more than ten years have passed since the date vaccination became effective as stated on the certificate; and that boosters or revaccination cannot be required.
Mocht je bewijs mee willen nemen van deze wijziging in beleid dan kun je de bijlage meenemen.

Cholera > niet geïndiceerd

DTP > moet op orde zijn; geldigheid van de vaccinatie is 10 jaar.

Mazelen > verhoogd risico op mazelen: ben je nooit gevaccineerd en / of heb je het niet zelf doorgemaakt dan is vaccinatie verstandig (BMR vaccinatie)

Hepatitis A > vaccinatie aanbevolen; gewoon doen!

Hepatitis B >  vaccinatie voor diegenen die in de zorg werken is dit al geregeld; voor de overigen is vaccinatie afhankelijk van het risico dat je denkt te lopen; in hoeverre kom je in aanraking met patiënten (materialen), seksueel gedrag, en wat je niet in de hand hebt: als je betrokken raakt bij een verkeersongeval met bloed bloed contact of nadien een transfusie / operatie in het ziekenhuis. Gezien de ernst van de ziekte en het volledig onschadelijk zijn van het vaccin zou ik het iedereen aanraden. Is wel aan de prijs.

Tuberculose > Ghana is een land waar nog veel tuberculose voor komt. De huidige richtlijn geeft aan dat TBC maatregelen alleen nodig zijn als je langer dan een maand in het land verblijft. Bij verblijf langer dan 1 maand EN verblijf in een risico setting (en dat is het ziekenhuis, met name als je met patiënten in contact komt) zouden maatregelen weer wel nodig zijn. Maatregelen houden in dat je voor en na bezoek aan Ghana gecontroleerd wordt op besmetting, vanouds met Mantoux test, tegenwoordig veel makkelijker middels bloedonderzoek (IGRA). Voor de komende reizen dus in principe geen maatregelen mbt TBC.

Voor de medewerkers zorg: het kan zijn dat jouw eigen ziekenhuis regels heeft die hiervan afwijken; het beste kun je bij jouw eigen ARBO navragen of controle vereist is na terugkeer en voor start werk.
Meningitis: vaccinatie is aanbevolen bij verblijf langer dan 6 weken EN intensief contact met lokale bevolking is transmissie periode (Dec t/m juni), of bij verblijf langer dan 6 maanden. Voor onze groepen dus niet relevant.

Rabiës > Ghana is een land waar nog veel rabiës (hondsdolheid) voor komt; vaccinatie is aanbevolen.

Malaria > komt het gehele jaar overal voor dus altijd maatregelen nemen: profylaxe met malarone of mefloquine, daarnaast klamboe gebruiken en goed DEET smeren.
Daarnaast komt in Ghana ook Chikungunya, Zika en Dengue voor dus ook overdag DEET smeren.
Schistosomiasis: komt voor in Ghana dus niet zwemmen in stilstaand water, hoe verleidelijk het er ook uit ziet.