Menu

Geschiedenis

In het noordoosten van Ghana, waar het drielandenpunt met Burkina Faso en Togo is, ligt Bawku.
In de tweede helft van de vorige eeuw werkten in het Bawku District veel Europeanen, zowel in het ziekenhuis als in de Primary Health Care (primair noodzakelijke eerstelijnszorg in de dorpen).

Een van de tropenartsen en verpleegkundigen, die soms vele jaren daar verbleven, is de Hilversumse oogarts Jan Oosterink *, die 8 jaar, in de jaren 70 van de vorige eeuw, in Bawku werkzaam is geweest.

Na zijn vertrek is hij zich blijven inzetten voor het ziekenhuis en voor de gezondheidszorg in het hele district. Door zijn toedoen is er een goed draaiende Eye Clinic en in het district zijn Health Centres operationeel.

De Chief van Bawku, de Bawkunaba, beloonde zijn inspanningen met zijn benoeming tot Paramount Chief met de Rode Muts en hij is nu de “Laafinaaba of Burkina Faso and Ghana “. Deze hoge positie verleende hem invloed en aanzien in de regio en ook ver daarbuiten tot in Accra en de buurlanden toe.Via Oosterink is Coen van Empel, chirurg, betrokken geraakt met het Bawku Hospital en hij heeft bij Nederlandse medische specialisten, tandartsen, operatieassistenten en technici belangstelling gewekt om het ziekenhuis met hun vakkennis te ondersteunen. Gedurende 4-6 weken dragen zij kennis en ervaring over aan lokale medewerkers. Omdat al gauw de behoefte werd gevoeld de samenwerking te structureren werd op 20 september 2004 de Stichting Vrienden van Bawku opgericht.

De akte werd verleden ten overstaan van Mr. J.H.L. Oude Luttikhuis, notaris te Veenendaal.

* Jan Oosterink is plotseling overleden op vrijdag 10 mei 2013. Het In Memoriam is hier te downloaden.

Download