Menu

Tandheelkunde

Binnen de stichting Vrienden van Bawku runt de afdeling tandheelkunde een klein, concreet en overzichtelijk project. Middels een jaarlijkse kortdurende uitzending van een tandarts houden wij een dental clinic gaande in een gebied van 400.000 inwoners, die anders totaal verstoken zouden zijn van mondzorg.

Het project is in 2003 vrijwel vanuit het niets opgezet door onze collega Theo Ferguson – lees zijn verhaal – en voortgezet door Wim Leenstra. Zij hebben met veel inventiviteit en geduld de basis gelegd met het inrichten en beschikbaar stellen van eenvoudige apparatuur en met de coaching en instructie van de Ghanese werknemers van het ziekenhuis. Deze  dental workers uit de regio zelf hebben een opleiding verpleegkunde of polikliniek-assistent en veelal een 2-jarige vervolg opleiding Oral Health aan de Rural Health School in Kintampo.

In het begin lag de nadruk op pijnbestrijding en het trekken van tanden en kiezen. Later kwam daar preventie, gebitsreiniging, en eenvoudige vullingen bij. Ook is er door de jaren heen veel aandacht besteed aan professionalisering van organisatie, onderhoud, hygiëne, ergonomie etc.

Al enkele jaren zijn we bezig de scoop uit te breiden naar behoud van fronttanden met eenvoudige wortelkanaalbehandelingen en het spalken van gebitten na trauma. Er is inmiddels een moderne  tandarts-unit beschikbaar en op diagnostisch gebied werkt men met digitale röntgen. Het is mooi en dankbaar om met beperkte aanwezigheid toch bij te dragen aan een een stabiele mondzorg in de regio.

De huidige afdeling tandheelkunde:
Herma van Vliet-deVries
Alex van der Horst